Bilgisayar ile birlikte yaygın bir şekilde kullanılan ;bilgisayar sisteminin tanımlayıcısı niteliğindeki yan donanımlar ve bilgisayar uygulamalarına yönelik diğer teknolojik hususlar aşagıda listelenmiştir.
1.Yazıcı (Printer)
2.Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS)
3. Projeksiyon cihazı
4. Tarayıcı (Scanner)
5. KVM Anahtar
6. İnternet Kamerası
7· Optik Klavye, Fare
8· USB Bellek
9. MP3 çalarıcı (Scanner)
Yazıcı,Bilgisayar ortamındaki belgelerin ve resimlerin kağıt üzerine yazdırılması işlevini görür. Kullandıkları teknolojiye göre, Nokta Vuruşlu, Mürekkep Püskürtmeli ve Lazer olmak üzere üç grupta sınıflandırılabilir. Nokta vuruşlu yazıcılar, sadece alfanümerik karakterlerden (yazı, yazım işaretleri, sayılar) oluşan belgeleri yazdırmak için kullanılırlar. Çıktı kalitesi düşüktür, ancak işletim masrafları azdır. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar, daha çok evde kullanıma uygun; renkli ve/veya siyah-beyaz baskı yapabilen bir yazıcı grubudur. Adından da anlaşılacağı gibi, baskı işlemi için özel mürekkepli kartuşlar kullanır. Çıktı kalitesi yüksektir. Lazer yazıcı, çıktı miktarının yüksek ve çıktı kalitesinin önemli olduğu ticari işletmelerce tercih edilmektedir. Lazer yazıcı kullanılarak, çok sayfalı belgeler, yüksek çıktı kalitesiyle ve hızlı bir şekilde yazdırılabilir. Renkli ve Siyah-beyaz baskı imkanları bulunmaktadır.
Kesintisiz Güç Kaynağı,Başta bilgisayar işletiminin kesintisiz sürdürülmesi gereken ortamlar olmak üzere, tüm bilgisayar uygulamalarında kullanılması tavsiye edilen bir birimdir. Şebeke enerjisinin kesilmesi durumunda bilgisayar sisteminin ihtiyacı olan 220 V AC beslemeyi sağlar. Elektrik kesintilerinin veri kayıpları ya da bilgisayar arızalarına yol açmaması için, bilgisayara giden gerilimin kesintisiz güç kaynağı kullanılarak belirli bir süre yedeklenmesi yerinde bir önlemdir. Kesintisiz güç kaynağının kapasitesi, kullanılacak bilgisayar sisteminin toplam akım ihtiyacına göre belirlenir.
Projeksiyon cihazı, bilgisayarda oluşturulan çeşitli dosyaların veya sunuların bir projeksiyon perdesi üzerinde gösterilebilmesine imkan sağlar. Bilgisayarın görüntü çıkışına bağlı olarak çalışır. Sabit montaj gerektiren modelleri olduğu gibi, taşınabilir modelleri debulunmaktadır. Projeksiyon cihazlarında, perdeye yansıtılacak görüntü için özel lamba ve optik parçalar bulunmaktadır. Lamba ömrü, cihaz konusunda seçim yaparken, dikkate alınması gereken önemli unsurlardandır.
Tarayıcı,Kağıt ortamındaki bilgilerin bilgisayar ortamına aktarılması amacıyla kullanılır. Kullanım amacına bağlı olarak tarama hassasiyeti farklı ürün çözümleri bulunmaktadır. Bilgisayar uygulamalarının artması paralelinde yazıcı, fotokopi, tarayıcı ve faks fonksiyonlarının tamamını gerçekleştirebilen birleşik cihaz çözümleri de bulunmaktadır.
KVM Anahtar,İki ya da daha fazla bilgisayar ana cihazının tek klavye, ekran ve fare ile kullanılabilmesine imkan verir. İş gereği farklı işlemlerin farklı bilgisayarda gerçekleştirildiği uygulamalarda; kullanıcının ekran, klavye ve fare değiştirmeden bilgisayarlar arasında geçiş yapabilmesini sağlar. Bilgisayarlar arası geçiş yazılım kumandalı olarak gerçekleştirilebilir. Özellikle sunucu merkezleri ile, iki veya üzeri bilgisayar kullanılan ev-ofis uygulamalarında tercih edilmektedir.
Kamera, bilgisayarın doğrudan görüntü nakli amacıyla kullanılabilmesine imkan sağlar. Kamera kullanılarak, bilgisayarlar arasında görüntülü haberleşme imkanı sağlanır. Görüntü kalitesi, kameranın özelliklerinin yanısıra, görüntü için kullanılacak ekran alanının boyutuna bağlıdır. Daha net görüntü için kamera görüntüsü boyutlarının küçük olması (genişlik 400 pikselden az)
Optik klavye ve fare, bilgisayar sistemine kablosuz olarak bağlanırlar. Kablolama gereklerini enaza indirdikleri için optik klavye ve fare kullanımı gittikçe yaygınlaşmaktadır.
USB Bellek,Kullanımı kolay ve güvenilir bir veri depolama/taşıma ortamıdır. Oldukça yüksek kapasitelere çıkabilmektedir. Belleğin bağlantı arayüzü USB (Universal Serial Bus) standardına uygun olduğu için USB Bellek olarak ifade edilmektedir. Taşınabilir bellek ile bilgisayar arasındaki veri alişverişi bilgisayarın USB çıkışlarından birisi kullanılarak gerçekleştirilir.
MP3 çalar, çok sayıdaki çoğulortam dosyasının
(örneğin müzik) saklandığı ve seyredilebilip dinlendiği; taşınabilir bir cihazdır. Doğrudan bilgisayar uygulamaları ile ilgili bir birim olmamakla birlikte, MP3 dosyalarının oluşturulması ve bu dosyaların MP3 çalar cihazına yüklenilmesi için bilgisayar sistemlerinden yararlanılmaktadır.